header_comp

Peter nilsson

Jag jobbar med hund och lever med en flock hundar och det är så jag vill ha det. Sedan jag var liten har hundar varit en del av mitt liv. År 2000 kom min första Border Collie in i mitt liv, Ville. Tillsammans med Ville började min väg inom vallningen. Ville var en mycket tålmodig och förlåtande hund då jag gjorde många experiment för att hitta dom rätta arbetsmodellerna som skulle passa mig och min hund. De arbetsmodeller jag en gång i tiden hade lärt mig passade inte riktigt mig och Ville. Därför skapade jag egna arbetsmodeller och förklaringsmetoder - efter egen erfarenhet och inspiration av andra duktiga instruktörer som jag mött genom åren - som jag idag arbetar efter och lär ut under kurser och privata lektioner.

Min upplevelse var att dom äldre arbetsmetoderna gjorde det svårt för den unga hunden och att man tränade en hund som var i stress. Idag arbetar jag med att få hunden avslappnad vilket garanterar att hunden är mer trygg och får då en snabbare inlärningstid.
Jag har jobbat med vallning sedan 2001 och har hela tiden strävat efter förståelse för hur hunden fungerar och varför den gör som den gör. I min roll som instruktör, ett jobb som jag trivs väldigt bra med så arbetar jag efter att hitta så bra förklaringsmodeller som möjligt. Träningsmetoderna inom vallning utvecklas hela tiden och den stora utmaningen för mig ligger i att hitta samarbetet mellan hund och förare och att inte lägga fokus på att hindra eller skrämma hunden.
Parallellt med jobbet som instruktör och domare så har jag min egen träning och tävlingsverksamhet. Jag har varit i England, Skottland och Wales för att träna, tävla och titta på bra hundträning. Jag har träffat bra valltränare så som Derek Scrimgeour, Bobby Dalziel, Kevin Evens, Glyn Jones och Paul Tomkins samt många andra.
Jag tävlade mitt första SM i fårvallning och SM i nötvallning 2005 med Ville, och med honom följde ytterligare två SM i fårvallning. Med Tarzan och Jamie (idag pensionerad) har jag tävlat både SM och Sverigecupen. Dessvärre finns inte Ville och Tarzan i livet längre och det är en stor saknad för mig.
2018 Dömde jag SM i fårvallning vilket var spännande och en ärofylld uppgift.

När allting stämmer under ett jobb med hunden eller när jag upplever ett flow under en tävling då vet jag varför jag arbetar med det jag gör. En sammanfattning av den känslan skulle jag kalla det ultimata samarbetet

Idag har vi 9 hundar och jag driver Lerkulans Vallcenter och Lerkulan Kennel tillsammans med min sambo Stina. Vi har haft generationsskifte på hundar. Gått över från hanar till tikar så vi har under många år tränat upp våra unghundar och har därför inte kunnat delta på tävlingar i samma utsträckning men vi bygger upp våra hundar till bra arbets / tävlingshundar för framtiden.
Jag tränar och tävlar Lyztra, Cathleya och Foxie. Chess skall ut på tävlingsbanan under 2024.

Jag har sedan 2004 arbetat heltid med vallhundskurser.

Vi värnar om god djurhantering under våra kurser på Lerkulans Vallcenter.

Vi köper in valpar och vi driver egen uppfödning av Border Collie, Lerkulan Kennel. 

Stina alm

Jag har i hela mitt liv älskat hundar. Jag har så länge jag kan minnas haft hundar som mitt stora intresse. Jag började med att låna alla grannars hundar som nästan blev som mina egna. Jag tog med dom när jag åkte på semester och jag hämtade dom dagligen efter skolan. Jag har sedan haft egna hundar som jag arbetat med. 

Jag har så länge jag kan minnas varit fascinerad av vallning och har alltid sagt att jag ska ha en egen vallhund. För mig är hundar att skapa ett samarbete på energinivå. Det krävs en viss fingertoppskänslighet och en förståelse för hundens vilja till samarbete. Jag finner en stor glädje när jag hittar lösningen på att få ett bra samarbete med min hund. Jag vallar de flesta av våra hundar. Lackira är hunden jag ska försöka tävla med. När allt stämmer inom vallningen så känns det som en dans tillsammans med hunden. Jag vallar både får och nöt med Lackira.

Tillsammans med Peter driver jag nu Lerkulans Vallcenter och Lerkulan Kennel. Vi delar ett genuint hundintresse tillsammans så just nu känns det som jag äntligen har hittat hem.

Våra hundar är: Jamie - idag pensionerad, Lackira, Lyztra, Cathleya, Foxie, Chess,  Amazing Azilla och Visa Vilma.
Jag tränar Azilla och Vilma samt tävlar med Lackira.
Azilla och Vilma skall ut på tävlingsbanan under 2024.
Vi har även en Lancashire Heeler som heter Aizon.

                                                                         Våra hundar

Jamie

Jamie
Regv1569/2011
Border Collie
Son till Wenndale Joe och Bryn Dau Skye.


Född 2010-05-29

Roo

Roo 
Regv1498/2013
Border Collie
Son till Jamie och Ilavallarens Tilda. 


Född 2013-05-25

Lackira

Ullbiten Lackira 
Regv1224/2019
Border Collie
Dotter till Ullbitens Eija och 
Marie Ekdahls Gabe


Född 2019-03-08

LYZTRA

Faenor Lyztra
Regv1048/2020
Border Collie
Dotter till Kevin Evans Derwen Doug och
Clarie Ridges Faenor Fly


Född 2019-05-11

cathleya

Cathleya
Regv1267/2020

Dotter till Agdalavallarnas Jen & Gårdsbackens Box

Född 2020-02-17

Leringens fox

Leringens Fox
Regv1504/2020

Dotter till Iris och Gränsvallarens Åboy


Född 2020-05-10

Lerkulan Amazing Azilla

Lerkulan Amazing Azilla
Regv1313/2021

Dotter till Ullbitens Lackira och Paz

Född 2021-03-17

Dashing Daisy

Dashing Daisy
Regv1321/2021

Dotter till Agdalavallarnas Jen & Midderry Frank
Född 2021-03-05

AIZON

Lancashire Heeler Aizon 
SE12291/2020
 

VILMA

Lerkulan Visa Vilma
Regv1118/2023

bARRBACKEN CHESS

Barrbacken Chess
Regv1071/2020