header_comp

Peter nilsson

Jag jobbar med hund och lever med en flock hundar och det är så jag vill ha det. Sedan jag var liten har hundar varit en del av mitt liv. År 2000 kom min första Border Collie in i mitt liv, Ville. Tillsammans med Ville började min väg inom vallningen. Ville var en mycket tålmodig och förlåtande hund då jag gjorde många experiment för att hitta de rätta arbetsmodellerna som skulle passa mig och min hund. De arbetsmodeller jag en gång i tiden lärde mig passade inte riktigt mig och min hund. Därför skapade jag egna arbetsmodeller och förklaringsmetoder efter egen erfarenhet och inspiration av andra duktiga instruktörer som jag mött genom åren.

Min upplevelse var att de äldre arbetsmetoderna var att man gjorde det svårt för den unga hunden och att man tränade en hund som var i stress. Idag arbetar jag med att få hunden avslappnad vilket garanterar att hunden är mer trygg och får då en snabbare inlärningstid.
Jag har jobbat med vallning sedan 2001 och har hela tiden strävat efter förståelse för hur hunden fungerar och varför den gör som den gör. I min roll som instruktör, ett jobb som jag trivs väldigt bra med så arbetar jag efter att hitta så bra förklaringsmodeller. Träningsmetoderna inom vallning utvecklas hela tiden och den stora utmaningen för mig ligger i att hitta samarbetet mellan hund och förare och att inte lägga fokus på att hindra eller skrämma hunden.
Parallellt med jobbet som instruktör och domare så har jag min egen träning och tävlingsverksamhet. Jag har varit i England, Skottland och Wales för att träna, tävla, titta på bra hundträning. Jag har träffat bra valltränare så som Derek Scrimgeour, Bobby Dalziel, Kevin Evens, Glyn Jones och Paul Tomkins samt många andra.
Jag tävlade mitt första SM i fårvallning och SM i nötvallning 2005 med Ville, och med honom följde ytterligare två SM i fårvallning. Med Tarzan och Jamie har jag tävlat både SM och Sverigecupen. Dessvärre finns inte Ville och Tarzan i livet längre och det är en stor saknad för mig.

När allting stämmer under ett jobb med hunden eller när jag upplever ett flow under en tävling då vet jag varför jag arbetar med det jag gör. En sammanfattning av den känslan skulle jag kalla det ultimata samarbetet

Idag har jag 9 hundar och driver Lerkulans Vallcenter med min sambo Stina. Jag tränar Jamie, Gorm, Leo, Shep och Roo.

Stina alm

Jag har i hela mitt liv älskat hundar. Jag har så länge jag kan minnas haft hundar som mitt stora intresse. Jag började med att låna alla grannars hundar som nästan blev som mina egna. Jag tog med dom när jag åkte på semester. Jag har sedan haft egna hundar som jag arbetat med.

Jag har så länge jag kan minnas varit fascinerad av vallning och har alltid sagt att jag ska ha en egen vallhund. För mig är hundar att skapa ett samarbete på energinivå. Det krävs en viss fingertoppskänslighet och en förståelse för hundens vilja till samarbete. Jag finner en stor glädje när jag hittar lösningen på att få ett bra samarbete med min hund. Jag vallar de flesta av våra hundar, men Roo är den hund jag just  nu tävlar med. När allt stämmer inom vallningen så känns det som en dans tillsammans med hunden.

Tillsammans med Peter driver jag nu Lerkulans Vallcenter. Vi delar ett genuint hundintresse tillsammans så just nu känns det som jag äntligen har hittat hem.

Mina hundar är: Roo, Leo, Laban, Lackira, Lystra och Liza.

Våra hundar

Jamie

Jamie Regv1569/2011
Border Collie
Son till Wenndale Joe och Bryn Dau Skye.


Född 2010-05-29

fredde

Fredde
Lancashire HeelerFödd 2013-05-08
Hundhimlen 2019-06-06

Roo

Roo Regv1498/2013
Border Collie
Son till Jamie och Ilavallarens Tilda. Helbror till Lerkulans Roy


Född 2013-05-25

Gorm

Gorm Regv1869/2014
Border Collie
Son till Jamie och Finn-vallens Queen of freedom


Född 2014-12-07

SHEP

Shep Regv1274/2018
Border Collie
Son till Lerkulans Roo och Belger Vitesse


Född 2018-03-18

Leo

Leo Regv1396/2018
Border Collie
Son till Nötvallens Min och Lerkulan Roo


Född 2018-04-13

LABAN

Laban 
Border Collie
Son till Nötvallens Min
Lerkulan Roo


Född 2018-04-13 

Lackira

Lackira Regv1224/2019
Border Collie
Dotter till Ullbitens Eija och 
Marie Ekdahls Gabe


Född 2019-03-08

LIZA

Liza
Border Collie
Dotter till Kinloch Nyx och Somollis LisbonFödd 2019-05-20

LYZTRA

Lyztra
Border Collie
Dotter till Derwen Doug
Clarie Ridges FlyFödd 

Min

Min
Såld till Lars Jansson 12/10-18

Border Collie
Dotter till Kemi Craig och Safe


Född 2014

Hailey

Hailey
Såld till Svante Johansson 10/3-19

Working Kelpie


Född 2014

Roy

Roy
Såld till Veronica Wikström 31/3-19

Border Collie
Son till Jamie och Ilavallarens Tilda. Helbror till Lerkulans Roo

Född 2013